Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij CC Amstel

januari 28 @ 8:30 pm - 10:30 pm

| €12,50

We zijn weer in Amsterdam CC Amstel met 4 nieuwe promovendi die in 10 minuten vertellen over hun onderzoek. Jij beslist wie dat het beste doet en er met de pot met hersenen naar huis gaat.

-Waarom wordt je immuunsysteem ontregeld als je dik wordt, en wat heeft dat met diabetes te maken? Daarvoor bestudeert Xanthe van Dierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de werking van de immuuncellen in het vetweefsel. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord.

-We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.

-Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.

-Waarom gooien we voedsel weg? En hoe kunnen we het gedrag van consumenten zo aanpassen dat zij minder groenten, brood en vlees in de prullenbak gooien. Lisanne van Geffen (Wageningen Universiteit) doet een Europees onderzoek naar het verminderen van voedselafval bij ons allemaal.

Gegevens

Datum:
januari 28, 2019
Tijd:
8:30 pm - 10:30 pm
Kosten:
€12,50
Website:
https://ccamstel.nl/programma/sciencebattle/

Locatie

CC Amstel
Cullinanplein 1, Amsterdam,
+ Google Maps
Website:
https://ccamstel.nl/programma/sciencebattle/