Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij CC Amstel in Amsterdam

december 10, 2018 @ 8:30 pm - 10:30 pm

| €12,50

ScienceBattle is weer in Amsterdam met nieuwe promovendi. Er zullen 4 jonge wetenschappers v op het podium staan. Zij krijgen 10 minuten om jou te overtuigen van hun onderzoek. Wie doet dat het beste? En gaat met de pot met hersenen op sterk water naar huis?

-De onderwaterwereld heeft nog veel geheimen voor wetenschappers en om die te achterhalen duikt Thomas Swierts (Naturalis) de oceanen en zeeën in. Specifiek kijkt de marien bioloog naar sponzen. Met een soort van appelboor neemt hij monsters van de sponzen en zij blijken nuttiger te zijn dan je denkt.

-Die vredige plantjes in jouw tuin, zijn helemaal niet zo lief voor elkaar. Om te groeien hebben ze licht nodig en die willen ze zelf opvangen, zodat de buurplanten het nakijken hebben. Maar daarbij gaat veel energie verloren. Jesse Küpers (Universiteit Utrecht) roept de ruziënde planten tot de orde en zorgt dat ze slimmer groeien.

-Waarom gooien we voedsel weg? En hoe kunnen we het gedrag van consumenten zo aanpassen dat zij minder groenten, brood en vlees in de prullenbak gooien. Lisanne van Geffen (Wageningen Universiteit) doet een Europees onderzoek naar het verminderen van voedselafval bij ons allemaal.

-Wanneer weet je dat je onderzoek overtuigend genoeg is? Denk bijvoorbeeld aan een medicijn dat op de markt komt. Daar gaan natuurlijk heel veel experimenten aan vooraf, maar wanneer weet je ook zeker dat de resultaten die eruit komen kloppend zijn? Judith ter Schure (CWI) bekijkt dit met statistiek en laat zien dat toeval echt bestaat.

René M. Broeders presenteert en neemt het laatste nieuws uit de wetenschap door.

Gegevens

Datum:
december 10, 2018
Tijd:
8:30 pm - 10:30 pm
Kosten:
€12,50
Website:
https://www.facebook.com/events/355610451665962/

Locatie

CC Amstel
Cullinanplein 1, Amsterdam,
+ Google Maps
Website:
https://ccamstel.nl/programma/sciencebattle/