Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Cultureel Centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek

maart 2, 2018 @ 8:00 pm - 10:00 pm

| €12,50

Meld je aan bij het FaceBook-event

Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor ScienceBattle. 4 wetenschappers, 1 podium en 10 minuten de tijd om jou op welke wijze dan ook te overtuigen van de waarde van hun onderzoek.

Met deze keer:

De hele dag krijgen we enorm veel impulsen binnen, die onze hersenen moeten verwerken. Dat gaat niet altijd helemaal goed. De hersenen van sommige mensen kunnen dit niet aan en er ontstaan psychische klachten, bijvoorbeeld psychoses. Esther van Duin (Maastricht University & AMC Amsterdam) heeft een missie en wil ons laten zien, dat we niet meteen hoeven weg te rennen voor mensen met psychische klachten en leert ons hoe we een kijkje kunnen nemen in de gesteldheid van ons eigen brein.

-Als we iets beslissen kan dat in een fractie van een seconde. In die korte tijd gebeurt er in de hersenen zo veel, dat we een heel leven nodig hebben om dat te snappen. Feline Lindhout (Universiteit Utrecht) zoomt in op de slimme cellen en helpt ons op weg om er een beetje van te begrijpen.

-Kun je voorspellen of een epidemie groot wordt of uitsterft? Volgens wiskundige Clara Stegehuis (Technische Universiteit Eindhoven) kan dat. Zij berekent hoe snel epidemieën zich verspreiden. Niet met ingewikkelde data, maar gewoon door jouw Facebook-profiel en die van je vrienden te checken.

-We kennen allemaal wel de beelden van de deeltjesversneller in Genève, de 27 kilometer lange ondergrondse tunnel waar men deeltjes laat botsen. Remco Castelijn (Radboud Universiteit Nijmegen) doet er onderzoek en probeert te ontrafelen hoe tijd en ruimte onvoorstelbare waardes aannemen.

Locatie

Cultureel Centrum Elckerlyc
Achter ’t Raadhuis 2, Hilvarenbeek,
+ Google Maps