Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij De Weijer

februari 20 @ 8:15 pm - 10:15 pm

| €10,50
We staan voor het derde seizoen in Boxmeer en dat is voor ScienceBattle altijd een waar genoegen. Voor 20 februari zijn het deze vier promovendi ->
 
-Waarom wordt je immuunsysteem ontregeld als je dik wordt, en wat heeft dat met diabetes te maken? Daarvoor bestudeert Xanthe van Dierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de werking van de immuuncellen in het vetweefsel. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord.
 
-We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.
 
-Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.
 
De afgelopen jaren gingen heel wat gevangenissen dicht. Hoe vertel je aan de medewerkers, dat ze op straat komen te staan en zorg je ervoor dat ze gemotiveerd doorwerken tot de laatste celdeur open gaat? Bestuurskundige Eduard Schmidt (Universiteit Leiden) sprak met 100 hoge ambtenaren over hun stijl van leidinggeven en kreeg zo een unieke inkijk in het doorvoeren van bezuinigingen bij de overheid.

Gegevens

Datum:
februari 20, 2019
Tijd:
8:15 pm - 10:15 pm
Kosten:
€10,50
Website:
https://www.deweijer.nl/agenda/20-02-2019/science-battle-rene-broeders-ea/

Locatie

De Weijer
De Raetsingel 1 , Boxmeer,
+ Google Maps
Website:
www.deweijer.nl