Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij De Weijer in Boxmeer

februari 28, 2018 @ 8:15 pm

| €10

Meld je aan bij het FaceBook-event

Wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken in de regio. Dat is wat ScienceBattle onder andere doet met de 4-delige serie in Boxmeer.

Met dit keer deze wetenschappers op het Brabantse podium:

-Hoe vaak hoor je niet over DNA, zonder nou eigenlijk precies te weten wat het is en hoe het werkt. Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) vertelt hoe het zit. Zelf tuurt ze urenlang naar de 6 miljard componenten waaruit DNA bestaat. Ze is op zoek naar ‘foutjes’ in het DNA van mensen met schildklierkanker. Ze wil ontdekken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat en vooral hoe dat kan worden voorkomen.

-Als je boodschappen doet dan denk je van tevoren na wat je nodig hebt. Je koopt misschien 1 pak pasta extra voor in je voorraadkast, maar je gaat daar niet 100 pakken pasta extra neerzetten. Bij supermarkten is dat wel zo. Zij hebben verschillende distributiecentra waar ze heel veel producten opslaan. Hoe kan dat slimmer? Marije Noordhoek (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft een model gemaakt waarmee supermarkten veel efficiënter en dus goedkoper kunnen werken.

-De hele dag krijgen we enorm veel impulsen binnen, die onze hersenen moeten verwerken. Dat gaat niet altijd helemaal goed. De hersenen van sommige mensen kunnen dit niet aan en er ontstaan psychische klachten, bijvoorbeeld psychoses. Esther van Duin (Maastricht University & AMC Amsterdam) heeft een missie en wil ons laten zien, dat we niet meteen hoeven weg te rennen voor mensen met psychische klachten en leert ons hoe we een kijkje kunnen nemen in de gesteldheid van ons eigen brein.

-Neerlandicus Bas Jongenelen (Radboud Universiteit Nijmegen) bestudeert teksten uit 1561. Hij bekijkt wat mensen toen grappig vonden en of we er nu nog steeds om kunnen lachen. Je kon toen niet lollig doen over religie, precies wat nu ook niet meer lijkt te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op het satirische Franse blad Charlie Hebdo. Zo zoekt hij de parallellen tussen de humor van toen en nu en verklaart daarmee onze maatschappij.

Gegevens

Datum:
februari 28, 2018
Tijd:
8:15 pm
Kosten:
€10
Website:
http://www.deweijer.nl/agenda/Science-Battle/Alle-antwoorden-op-niet-gestelde-vragen_20_788

Locatie

De Weijer
De Raetsingel 1, Boxmeer,
+ Google Maps
Website:
www.deweijer.nl