Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij OSG Hugo de Groot in Rotterdam

februari 7 @ 1:00 pm - 3:00 pm

Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en zijn op een middelbare school voor ScienceBattle. 4 wetenschappers, 1 podium en 10 minuten de tijd om VWO-leerlingen op welke wijze dan ook te overtuigen van de waarde van hun onderzoek. Het is een besloten voorstelling en er worden geen kaarten voor verkocht. Mocht je in Rotterdam een keer willen komen kijken dan raden we je aan om kaarten te kopen voor 31 januari bij Theater Walhalla.

Met deze keer:

-Hoe vaak hoor je niet over DNA, zonder nou eigenlijk precies te weten wat het is en hoe het werkt. Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) vertelt hoe het zit. Zelf tuurt ze urenlang naar de 6 miljard componenten waaruit DNA bestaat. Ze is op zoek naar ‘foutjes’ in het DNA van mensen met schildklierkanker. Ze wil ontdekken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat en vooral hoe dat kan worden voorkomen.

-Het lijkt net of Julia Cramer (TU Delft) in een James Bond film speelt. In een enorme kelder werkt zij met diamant om een computer te maken die niet meer te kraken is. De zogenaamde kwantumcomputer. Waren we net gewend aan de bits van onze PC, die alleen 0 of 1 kunnen zijn. Nu komen er qbits, die zowel 0 als 1 kunnen zijn. Weird!

-Hoe werken gezonde hersenen? Bij onze geboorte hebben hersenen al bijna 100 miljard zenuwcellen. Er zijn hersencellen met uitlopers van wel een meter lang. Ook naar het uiteinde daarvan moet voedsel worden getransporteerd. Dieudonnée Van de Willige (Universiteit Utrecht) zag dat er binnen de cel een soort hele kleine mannetjes zijn die daar voor zorgen. Met voetjes!

-Hoe kun je efficiënt zwemmen wanneer je heel klein bent? Met die vraag houdt Bram Bet (Universiteit Utrecht) zich bezig. Hij bestudeert de beweging van superkleine deeltjes die straks misschien wel jouw leven redden.

 

 

Gegevens

Datum:
februari 7, 2018
Tijd:
1:00 pm - 3:00 pm

Locatie

OSG Hugo de Groot
Nachtegaalplein 53, Rotterdam,
+ Google Maps