Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Stadstheater Zoetermeer

december 14, 2018 @ 8:30 pm - 10:30 pm

| €19,50

Voor de tweede keer in Zoetermeer met 4 promovendi. Zij vertellen in 10 minuten over hun onderzoek. Dat doen ze interactief, met humor en overtuigingskracht. Degene die dat het beste volgens jou doet, krijgt een pot met hersenen op sterk water. René M. Broeders presenteert de avond.

-Wanneer weet je dat je onderzoek overtuigend genoeg is? Denk bijvoorbeeld aan een medicijn dat op de markt komt. Daar gaan natuurlijk heel veel experimenten aan vooraf, maar wanneer weet je ook zeker dat de resultaten die eruit komen kloppend zijn? Judith ter Schure (CWI) bekijkt dit met statistiek en laat zien dat toeval echt bestaat.

-De onderwaterwereld heeft nog veel geheimen voor wetenschappers en om die te achterhalen duikt Thomas Swierts (Naturalis) de oceanen en zeeën in. Specifiek kijkt de marien bioloog naar sponzen. Met een soort van appelboor neemt hij monsters van de sponzen en zij blijken nuttiger te zijn dan je denkt.

-Hoe vaak hoor je niet over DNA, zonder nou eigenlijk precies te weten wat het is en hoe het werkt. Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) vertelt hoe het zit. Zelf tuurt ze urenlang naar de 6 miljard componenten waaruit DNA bestaat. Ze is op zoek naar ‘foutjes’ in het DNA van mensen met schildklierkanker. Ze wil ontdekken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat en vooral hoe dat kan worden voorkomen.

-Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.

Gegevens

Datum:
december 14, 2018
Tijd:
8:30 pm - 10:30 pm
Kosten:
€19,50
Website:
https://stadstheater.nl/s62136/ScienceBattle_Wie_is_de_beste_Wie_overtuigt

Locatie

Stadstheater Zoetermeer
Theaterplein 10, Zoetermeer ,
+ Google Maps