Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Theater de Veste in Delft

april 16 @ 8:30 pm - 10:30 pm

| €10

Met ScienceBattle zijn we op 16 april in Delft. Vier promovendi vertellen in tien minuten over hun onderzoek met inspiratie, interactie en inhoud. En ja, je moet ook af en toe lachen. Presentator René M. Broeders neemt de laatste nieuwtjes uit de wetenschap door. Tot dan. Link voor tickets vind je hieronder!

-Misschien ken je ze nog wel van de basisschool: ‘happertjes.’ De papieren vouwwerkjes waar je keuzes mee kon maken door een flapje te kiezen. Beter bekend als origami. Deze eeuwenoude kunstvorm uit Japan gebruikt Sebastien Callens (TU Delft) om nieuwe materialen te vinden die in ons lichaam gebruikt kunnen worden als implantaten. Er zit achter origami meer wetenschap dan je denkt.

-We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.

-Auto’s worden steeds intelligenter en in de toekomst kunnen we misschien zelfs wel achterover leunen en rijdt de auto zelf. Bastiaan Petermeijer (TU Delft) analyseert ons gedrag als bestuurders en dat doet hij door kunstmatige intelligentie, zodat je eigen auto echt slim wordt en dat je bijvoorbeeld ook minder ongelukken veroorzaakt.

-Het heeft geen zin om jezelf populair te verklaren. Anderen moeten dat vinden. En zo is het ook met vrouwen uit de Middeleeuwen die als heilig werden gezien. Zij hadden een publiek nodig die hun ook daadwerkelijk de positie van heiligheid gaven. Ze moesten onder andere aan hun publiek laten zien dat ze extreem konden vasten, maar hoe maak je duidelijk dat je niet meer eet? Religiewetenschapper Nanouschka Wamelink – van Dijk (Universiteit van Amsterdam) weet uit de literatuur dat deze heilige vrouwen daar slimme trucjes voor hadden.

Gegevens

Datum:
april 16, 2019
Tijd:
8:30 pm - 10:30 pm
Kosten:
€10
Website:
https://www.theaterdeveste.nl/programma/6546/Diverse_wetenschappers/ScienceBattle/

Locatie

Theater de Veste
Asvest 1, Delft ,
+ Google Maps
Website:
www.theaterdeveste.nl