Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Theater & Restaurant De Toegift @Klif12

januari 12, 2020 @ 4:00 pm - 5:30 pm

| €15,50

Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in! Ze gaan een wedstrijd met elkaar aan op het podium en dagen elkaar uit. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? En wie weet jou te overtuigen?

Sjon Hartman (Universiteit Utrecht) is bioloog en ontdekte al tijdens zijn master-opleiding hoe planten ‘voelen’ dat ze onder water staan. Dat wist tot dan toe niemand op de wereld. Nu doet hij verder onderzoek naar dit mechanisme. Dat is best handig omdat ieder jaar ongeveer een kwart van onze aarde overstroomt. Daarbij leggen veel planten het loodje die belangrijk zijn voor ons voedsel. Sjon gaat ze redden.

-Lange tijd was er nauwelijks aandacht voor de slaapproblemen van verstandelijk gehandicapten. Mylene Böhmer (ErasmusMC en TU Eindhoven) staat in de schijnwerpers om te vertellen hoe licht van invloed is op een goede nachtrust. Wedden dat je daarbij niet in slaap valt?

-We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.

Ties Ausma (Universiteit Groningen) laat zien dat zwavel belangrijker is voor planten dan we denken. Sterker nog, het is essentieel voor planten, maar we weten eigenlijk nog niet goed hoe het werkt in bijvoorbeeld mais en suikerriet. Daarom spuit Ties een speciale kamer vol met zwavel om te kijken wat het doet met planten.

Gegevens

Datum:
januari 12, 2020
Tijd:
4:00 pm - 5:30 pm
Kosten:
€15,50
Website:
https://www.detoegift.com/agenda/science-battle/

Locatie

Theater & Restaurant De Toegift @Klif12
Klif 12, Den Hoorn – Texel,
+ Google Maps