Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Theater Walhalla in Rotterdam

januari 31 @ 8:30 pm - 10:30 pm

| €10

Meld je aan bij het FaceBook-event

Voor het eerst staan er nieuwe promovendi op het podium in de try-out van ScienceBattle. Ze vertellen in 10 minuten over hun onderzoek. Wie doet dit het beste? Jij beslist.

Met deze keer:

-Stel dat je een hartafwijking hebt en dat je een bepaald medicijn wilt testen wat daar tegen zou kunnen helpen. Daar is een enorm lang en duur traject voor nodig en de uitkomsten van zo’n onderzoek zijn voor een grote gemiddelde groep van toepassing, niet voor jouw specifieke hartafwijking. Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. “Organ on a chip” heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit.

-Neerlandicus Bas Jongenelen (Radboud Universiteit Nijmegen) bestudeert teksten uit 1561. Hij bekijkt wat mensen toen grappig vonden en of we er nu nog steeds om kunnen lachen. Je kon toen niet lollig doen over religie, precies wat nu ook niet meer lijkt te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op het satirische Franse blad Charlie Hebdo. Zo zoekt hij de parallellen tussen de humor van toen en nu en verklaart daarmee onze maatschappij.

-Iedereen gooit wel eens eten weg en iedereen voelt zich rot daarover. Hoe kunnen we het gedrag van consumenten zo aanpassen dat zij minder groenten, brood en vlees in de vuilnisbak gooien. Lisanne van Geffen (Wageningen Universiteit) doet onderzoek naar het verminderen van voedselafval. Zo besparen we geld en sussen we ons geweten.

-Weet jij nog hoe je ooit leerde praten? Dat is precies waar taalwetenschapper Sybren Spit (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar doet. Hij werkt daarvoor met kleuters en weet inmiddels dat kinderen doorhebben hoe ze taal leren, zonder dat ze de grammaticaregels al kennen.

Gegevens

Datum:
januari 31, 2018
Tijd:
8:30 pm - 10:30 pm
Kosten:
€10
Website:
http://www.theaterwalhalla.nl/programma/details/Science-Battle.aspx

Locatie

Theater Walhalla
Telefoon:
010- 215 213 4
Sumatraweg 9, Rotterdam, 3072 AN Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.theaterwalhalla.nl/