Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Theater Walhalla

november 28, 2018 @ 8:15 pm - 10:15 pm

| €12,50

ScienceBattle is weer in Rotterdam met nieuwe promovendi. Er zullen 4 jonge wetenschappers voor het eerst op het podium staan. Zij krijgen 10 minuten om jou te overtuigen van hun onderzoek. Wie doet dat het beste? En gaat met de pot met hersenen op sterk water naar huis?

-Bestuurskundige Marij Swinkels (Universiteit Utrecht) wil ontdekken hoe Europese leiders omgaan met crisissituaties. Denk bijvoorbeeld aan de banken, vluchtelingen- en Eurocrisis. Hoe handel je onder druk? En kun je jouw eigen ideeën wel behouden als er een crisis op te lossen is?

-De onderwaterwereld heeft nog veel geheimen voor wetenschappers en om die te achterhalen duikt Thomas Swierts (Naturalis) de oceanen en zeeën in. Specifiek kijkt de marien bioloog naar sponzen. Met een soort van appelboor neemt hij monsters van de sponzen en zij blijken nuttiger te zijn dan je denkt.

-Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.

Shashini Munshi (ErasmusMC) kweekt stamcellen. Ze neemt daarvoor cellen van de huid van psychiatrische patiënten en die worden dan in een Petri schaaltje tot hersencellen ontwikkeld. Je hebt dan als het ware het brein van de psychiatrische patiënten en Shashini kan zo zien welke afwijkingen er zijn in de cellen.

Uiteraard zal René M. Broeders je bijpraten over het laatste nieuws uit de wetenschap. Ofwel, een avond vol ontdekkingen!

Gegevens

Datum:
november 28, 2018
Tijd:
8:15 pm - 10:15 pm
Kosten:
€12,50
Website:
https://walhalla.stager.nl/web/tickets/257764

Locatie

Theater Walhalla
Telefoon:
010- 215 213 4
Sumatraweg 9, Rotterdam, 3072 AN Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.theaterwalhalla.nl/