Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

ScienceBattle bij Theater Walhalla

december 19, 2018 @ 8:15 pm - 10:15 pm

| €12,50

Science Battle staat met 4 nieuwe wetenschappers in Rotterdam. Ze vertellen in 10 minuten over hun onderzoek en doen dat interactief, met humor en dagen elkaar uit. Het is tenslotte een wedstrijd. René M. Broeders presenteert en neemt het laatste nieuws uit de wetenschap door. Je bent er bij voor 12 euro en studenten zelfs voor 7 euro. Leuk jullie te zien.

Met dit keer:

Waarom ontstaan er ontstekingen in je immuunsysteem als je dik wordt? Daarvoor bestudeert Xanthe van Dierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de samenstelling van de micro-organismen in het darmen en dat ontregelt het immuunsysteem van de muizen. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord.

Misschien ken je ze nog wel van de basisschool: ‘happertjes.’ De papieren vouwwerkjes waar je keuzes mee kon maken door een flapje te kiezen. Beter bekend als origami. Deze eeuwenoude kunstvorm uit Japan gebruikt Sebastien Callens (TU Delft) om nieuwe materialen te vinden die in ons lichaam gebruikt kunnen worden als implantaten. En zit achter origami meer wetenschap dan je denkt.

We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bootst daarvoor het hart na met stamcellen.

Bestuurskundige Eduard Schmidt (Universiteit Leiden) ging langs bij gevangenissen om 100 topambtenaren te interviewen over hun rol bij bezuinigingen. De afgelopen jaren moesten heel wat gevangenissen dicht en hoe vertel je dat dan aan de mensen die op straat komen te staan? Durf je überhaupt wel hard te snijden in eigen vlees? Aan de hand van verschillende leiderschapstheorieën neemt Eduard je mee de praktijk in.

Gegevens

Datum:
december 19, 2018
Tijd:
8:15 pm - 10:15 pm
Kosten:
€12,50
Website:
https://walhalla.stager.nl/web/tickets/268873

Locatie

Theater Walhalla
Telefoon:
010- 215 213 4
Sumatraweg 9, Rotterdam, 3072 AN Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.theaterwalhalla.nl/